Romania Online

Welcome to Romania Online – Forum romanesc pentru diaspora romana, discutii, afaceri, emigrare, matrimoniale.

Daca doriti promovarea unui eveniment in comunitatile de romani, va putem publica un mesaj in paginile Romania Online in mod GRATUIT.

Echipa romaniaonline.forumactual.com cauta persoane interesate sa devina moderatori.




    Emigrare in Canada

    Distribuiţi
    avatar
    crislaw2001
    Moderator
    Moderator

    Numarul mesajelor : 27
    Data de inscriere : 12/05/2009
    Varsta : 43
    Localizare : Canada

    Emigrare in Canada

    Mesaj  crislaw2001 la data de Mar Mai 19, 2009 3:22 pm

    # Este nevoie de firma de consultanta pentru emigrare?
    Nu. Puteti depune actele singur, eventual cu ajutorul unui prieten sau cunostinta care a mai trecut prin acest proces. Acum citiva ani cind nu erau atitea mijloace de informare online (site-uri, forumuri, comunitati virtuale) era mai greu cu obtinerea de informatii, daca nu aveai o cunostinta mai apropiata care sa-ti dea detalii. Insa acum va puteti informa despre fiecare pas al emigrarii din multe locuri. Daca aveti intrebari puteti intreba in forumul nostru (evident e gratuit). O firma de consultanta va completa ea documentele in locul dvs. (insa tot dvs. furnizati informatiile), le va trimite (insa tot dvs. platiti) si va va spune diverse informatii utile despre emigrare. Poate fi inca foarte utila daca nu stiti pe nimeni care sa va dea detalii si nu puteti intreba in forumuri online.

    # In ce consta de fapt emigrarea?
    Emigrarea in sine este un proces nu foarte complicat - trimiteti niste cereri pentru emigrare (si platiti o taxa de prelucrare) insotite cu acte traduse care dovedesc cele afirmate in cereri la ambasada Canadiana. Cererile dvs. sint analizate si este foarte probabil sa fiti chemat la interviu. Trebuie insa sa aveti un punctaj minim necesar calculat pe baza meseriei, studiilor, experientei, limba, etc. Vedeti evaluarea punctajului aici (partea federala) sau aici (Quebec). Dupa interviu obtineti formularele medicale si platiti "taxa de landing" (RPRF, vezi mai jos). Dupa trimiterea acestora o sa primiti viza de intrare in Canada care este valabila un an de la analizele medicale. Daca nu intrati in Canada pina la expirarea vizei procesul de emigrare trebuie reluat. Odata intrati in Canada nu mai aveti nici o obligatie: va puteti intoarce oricind in Romania (insa daca stati cu anii in RO o sa pierdeti statutul de emigrant), va puteti muta oriunde in Canada (nu neaparat trebuie stat in Quebec chiar daca ati depus actele acolo), va puteti cauta de lucru (aveti drept de lucru), etc.
    Sint 2 proceduri diferite pentru emigrare: una pentru partea federala (mai putin Quebec), in engleza, si alta pentru Quebec, in franceza. Din practica se stie ca emigrarea in Quebec (partea franceza) dureaza mult mai putin si costa mai putin.

    # Cum completez actele?
    Se depune un singur dosar per familie (se plateste o singura taxa de procesare per familie si exista un aplicant principal pentru care se calculeaza punctajul). Formularele de completat pentru partea federala (mai putin Quebec) le puteti gasi la www.cic.gc.ca/english/pdf/kits/forms/imm0008egen.pdf (sau vedeti www.cic.gc.ca/english/applications/skilled.html). Pentru Quebec trimiteti formularul DSC de la www.immigration-quebec.gouv.qc.ca/anglais/forms/dcs-general.html. Acesta este doar un forular preliminar si o sa primiti formularele de emigrare prin posta (CSQ). Completati corect toate cimpurile din formularele respective. Apoi trimiteti aceste formulare impreuna cu traducerile dupa cartea de munca, certificate de casatorie, certificate de nastere la copii, copii la pasapoarte sau alte acte traduse in engleza sau franceza. De asemenea puteti include CV (resumee), descrierea locului de munca (job description) cu atributiile care le aveti si 1-2 scrisori de recomandare, toate traduse (pot ajuta). Daca pe parcursul procesarii actelor au intervenit schimbari (casatorii, nastere copil, etc.) luati legatura cu ambasada si trimiteti acte suplimentare. Daca actele sint incomplete o sa primiti notificare prin posta sa trimiteti ce lipseste (primiti notificre si daca totul a fost ok).

    # Cum depun actele?
    Toate documentele in engleza sau franceza (nu romaneste) se trimit la ambasadele Canadei, pentru partea federala la Bucuresti, iar pentru Quebec la Viena. Adresa ambasadei de la Bucuresti este:
    The Canadian Embassy
    Immigration Section
    36 Nicolae Iorga
    P.O. Box 117
    Post Office No. 22, Bucharest
    Romania

    Mission Tel.: (43-1) 531-38-3000
    Immigration Tel.:(43-1) 531-38-3010
    Mission Fax: (43-1) 531-38-3321
    Immigration Fax: (43-1) 531-38-3911
    Pentru Viena trimiteti la:
    Québec Immigration Service
    c/o Canadian embassy
    Laurenzerberg 2
    Bürocenter Stiege 2, 2.OG
    A-1010 Vienna
    AUSTRIA

    Telephone: (43.1) 53138.3005
    Fax: (43.1) 53138.3443
    E-mail: siqvienne@mrci.gouv.qc.ca

    Interviurile o sa fie la Bucuresti (si pt. Quebec).

    # Unde sa emigrez?
    Pentru depunerea actelor puteti alege partea federala (in engelza) sau Quebec (in franceza). De regula emigrarea in Quebec este mult mai rapida si costa mai putin. Asa ca puteti depune acte pt. Quebec iar apoi puteti merge oriunde in Canada. Inclusiv biletul de avion cind intrati prima data puteti sa-l luati pentru orice oras din Canada (nu trebuie intrat in Quebec). Multi din noii veniti se opresc in Toronto. In ultimii 10-15 ani Toronto a luat-o inaintea altor orase Canadiene si o sa gasiti multi romani aici. Sint romani si in alte provincii, in special British Columbia (Vancouver, unde clima e cea mai blinda din Canada) sau Alberta (unde e puternica industria extractiva: gaz, petrol).

    # Cit costa?
    Odata cu depunerea dosarului trebuie sa platiti o taxa de procesare de $550 per familie. Apoi mai este o taxa de platit inainte de primirea vizei de $975 (Right of permanent residence fee). In afara de acestea mai sint doar alti bani pentru traduceri sau expedierea actelor si analizele medicale. In dosar (pt. partea federala) o sa trebuiasca sa completati suma de bani cu care o sa intrati in Canada (vezi sumele minime necesare). Pt. Quebec, o sa va spuna o suma (mult mai mica) in urma interviului. Aceasta suma poate fi in USD sau CAD (cash), cecuri de calatorie sau alte mijloace. Stiti insa ca pentru cecuri de calatorie o sa platiti comisioane la cumparare (asa ca tot cash e cel mai simplu). Poate fi o idee buna sa scrieti o suma putin mai mare decit minimul necesar. Este foarte posibil ca la intrarea in Canada sa nu va ceara sa aratati banii sau cecurile, insa e la fel de posibil sa va ceara (nu cred ca merita riscat).

    # Ce sint interviurile?
    Exista posibilitatea ca dosarul dvs. sa fie aprobat fara interviu (primiti direct formularele medicale prin posta). Insa cel mai probabil o sa aveti un interviu la ambasada unde va sint verificate documentele depuse si nivelul cunostintelor de limba (engleza sau franceza). Daca ati scris ca stiti amindoua asteptati-va la o intrebare in cealalta limba decit cea principala. Aici puteti sa va pregatiti dinainte raspunsurile deoarece in general e un set de intrebari standard care se pun (intr-o forma sau alta). Daca nu va descurcati la interviu este foarte posibil sa va programeze un alt interviu dupa ceva vreme (a 2-a sansa). Important de stiut ca la faza interviului dosarul dvs. a fost deja aprobat si este doar verificat. In plus, nimeni nu are nici un interes sa va pice (au nevoie de emigranti ca dvs.).

    # Pot depune actele din strainatate?
    Da. Stim cazuri de dosare depuse din strainatate, in special din US, inclusiv de persoane care stateau ilegal.

    # Unde pot obtine informatii oficiale despre emigrare?
    Site-ul oficial este Citizenship and Immigration Canada (www.cic.gc.ca). Aici gasiti formularele necesare si multe informatii ajutatoare. Tot aici puteti vedea starea dosarului dvs. sau schimba adresa (www.cic.gc.ca/english/e-services/index.html). Pentru Quebec site-ul oficial este www.immigration-quebec.gouv.qc.ca.

    # Alte informatii utile?
    - Puteti sa opriti acest proces in orice moment (chiar dupa primirea vizei).
    - Daca v-ati casatorit dupa primirea vizei (nu ati depus acte la dosar inainte de primirea vizei) nu mai puteti face nimic. Veniti in Canada singur si aici aplicati pentru intregirea familiei.
    - Va puteti intoarce in Romania (in vizita) in orice moment dupa intrare. La intrare va fi facut Permanent Resident Card pe baza caruia va puteti reintoarce in Canada oricind (intra de ori cite ori). Insa acesta o sa-l primiti prin posta aici dupa citeva zile. Fara acesta nu puteti reintra in Canada.
    - Nu exista limite la bagaje (decit impuse de companiile aeriene). Puteti insa trimite orice lucruri aici si prin container pe vapor (mobila, lucruri voluminoase, etc.). Doar ca nu aveti voie mai mult de 2 cartuse de tigari de persoana si 2l bauturi. Si nu aveti voie sa aduceti mincare si seminte de orice fel in Canada.
    - Este foarte util sa aveti la intrarea in Canada adresa unde o sa stati la inceput si unde o sa primiti primele carduri si documente (prin posta). Eventual la un prieten (puteti schimba adresa oricind).
    - De la urcarea pe avion sa va asteptati sa vorbiti in engleza (sau franceza).
    - Poate depune dosarul (sa fie aplicant principal) atit sotul cit si sotia. De obicei il depune cel cu punctaj mai mare.

    # Ce este util de adus in Canada?
    Nu uitati ca in Canada se foloseste 110 Volti. Asa ca multe electronice nu vor finctiona aici. Se poate cumpara un transformator 110-220 V insa pt. multe pur si simplu nu mai merita (o sa vreti sa va luati altele noi aici, oricum, mai repede sau mai tirziu). Un fier de calcat sau foen gasiti ieftin aici. De asemenea, tineti minte ca aici se foloseste sistemul NTSC (nu PAL) pt. video / TV. In afara de acestea este util de adus tot ce aveti deja: imbracaminte, incaltaminte buna, asternuturi de pat, etc. Este bine de adus cratite (aici gasiti doar seturi, nu doar 1-2, si costa) insa farfurii sint destul de ieftine aici (si sint destul de grele). Sa nu uitati actele desi este foarte probabil sa nu aveti nevoie aici de ele (nu o sa va ceara nimeni diploma de facultate decit daca continuati studiile). Daca nu le traduceti in RO (e mai ieftin) le puteti traduce si aici. Sa nu uitati CD-uri (soft / poze / etc., nu are nimeni treaba cu ele), iar carti doar cele care va trebuie (sint destul de grele). Valize nu prea cred ca merita sa luati toate de buna calitate (scumpe) daca vreti sa faceti economie, eventual doar 1-2 care apoi le mai folositi cind mergeti in RO (nu o sa mai aveti atitea bagaje), iar pe avion nu au nici o grija de ele (se pot strica). Se pot folosi si sacose mari de rafie. Nu aduceti tuica sau tigari mai mult decit este permis ca este posibil sa aveti probleme (poate treceti ok cu ele totusi). In general preturile din RO sint comparabile cu cele de aici asa ca nu e nevoie sa cumparati multe lucruri noi in RO (aveti nevoie de bani la intrare si puteti cumpara de aici). Este bine sa nu trebuiasca sa cumparati imbracaminte sau incaltaminte aici in primele 6 luni (sa aduceti din RO). Lucrurile de marca (imbracaminte, incaltaminte, cosmetice, etc.) am impresia ca sint mai scumpe in RO decit aici. Insa cele "no-name" e mai ieftin de luat din Romania. Nu prea cred ca e rentabil de adus PC din RO (doar daca deja aveti laptop). Ocupa prea mult loc si preturile sint comparabile.

    # Despre obtinerea cetateniei?
    Cetatenia canadiana se obine la cerere (nu se da automat) dupa 3 ani de stat in Canada (mai exact 1095 zile) in ultimii 4 ani (se scad perioadele cit ati stat in afara Canadei). Mai simplu spus dupa 3 ani. Este un examen formal despre istoria si geografia Canadei. Cetatenia are citeva avantaje:
    - Puteti lipsi din Canada perioade mai mari de timp (statutul de rezident se poate pierde daca locuiti perioade lungi in strainatate);
    - Puteti lucra in US datorita NAFTA;
    - Puteti vota;
    - O sa aveti pasaport Canadian.

      Acum este: Mier Dec 13, 2017 6:44 pm