Romania Online

Welcome to Romania Online – Forum romanesc pentru diaspora romana, discutii, afaceri, emigrare, matrimoniale.

Daca doriti promovarea unui eveniment in comunitatile de romani, va putem publica un mesaj in paginile Romania Online in mod GRATUIT.

Echipa romaniaonline.forumactual.com cauta persoane interesate sa devina moderatori.




    Vin vizele de afaceri; urmeaza dependentii

    Distribuiţi
    avatar
    Roberto

    Numarul mesajelor : 6
    Data de inscriere : 08/05/2009
    Varsta : 41
    Localizare : Italia

    Vin vizele de afaceri; urmeaza dependentii

    Mesaj  Roberto la data de Mier Mai 20, 2009 3:45 pm

    Subiectul vizelor de business este foarte familiar românilor aflati în Marea Britanie. Acest tip de viza a reprezentat o oportunitate nesperata de legalizare a sederii imigrantilor români în aceasta tara si, în ciuda piedicilor, continua sa ne ofere avantaje.

    Totul a mers ca uns pâna la sfârsitul lui martie 2004 când, din nimic, a aparut un imens scandal al vizelor de business. Într-un fel, ceea ce s-a întâmplat era de asteptat. Home Office-ul se pusese în situatia de a fi nevoit sa acorde vize aplicantilor chiar si fara o buna parte din documentatia ceruta în regulament; ofiterii de imigratie ajunsesera la concluzia ca orice cetatean eligibil pentru o viza de business tip ECAA trebuia sa obtina viza, chiar daca aducea ca unica dovada, pasaportul. Popularitatea acestui tip de viza a crescut ametitor la începutul lui 2004, astfel ca sandramaua s-a prabusit sub propria-i greutate.

    Scandalul a însemnat o grea lovitura pentru multi români care se legau de aceasta oportunitate pentru a se salva. Ca si la Caritas-ul românesc, ultimii sositi, si de data asta în numar foarte mare, s-au trezit deodata trasi pe sfoara. Cu banii aruncati pe geam, visurile spulberate, timpul pierdut. Pentru cei ramasi în joc, n-a fost deloc simplu. Unii, plini de lehamite, au renuntat.

    Dar iata ca, dupa câteva tentative ale Home Office-ului de reluare a procesarii aplicatiilor de extensie pe alti trei ani a acestor permise de rezidenta, tentative ce dateaza înca din septembrie 2004, în ultima luna putem spune ca s-a dat cu adevarat drumul la procesarea aplicatiilor noastre. Zeci, chiar sute de români, primesc zilnic vizele pe trei ani sau chiar providentiala rezidenta permanenta, care conduce la cetatenia britanica. Si, în ciuda avertismentelor ca regulamentul avea sa fie extrem de strict si ca aveau sa rezulte multe refuzuri, iata ca destule dosare slabe aduc aplicantilor în cauza vizele mult asteptate, iar refuzuri, ioc! Întâmplator sau nu, valul de vize actual, cu un debit impunator, si-a luat avântul imediat dupa ce Parlamentul britanic a votat favorabil, la începutul lui februarie, tratatul de aderare al României la UE.

    Pasul doi: Reîntregirea familiei
    O buna parte dintre românii care si-au vazut, în sfârsit, viza pe pasaport, au acum posibilitatea de a-si aduce sotul / sotia / copiii minori ca si dependenti de ei, în Marea Britanie (pentru cei care nu stiu, un dependent de o persoana cu viza de business are drept de munca, de self-employment etc.). Atâta timp cât aplicatiile acestora la Home Office se aflau înca pe lista de asteptare pentru a fi procesate, singurul lucru pe care-l puteau face în ceea ce-i priveste pe membrii familiilor acestora era sa-i aduca în Marea Britanie ca si turisti, or de ceva timp încoace am învatat cu totii ca din viza de turist nu se mai poate obtine vreun alt tip de viza, mai interesant, decât în conditiile în care se merge înapoi în tara si se aplica de acolo la Ambasada Marii Britanii.

    Asadar, ne-am gândit sa va oferim în rândurile ce urmeaza un ghid cu privire la ce ar trebui sa contina dosarul pentru aplicatia de viza de dependenta / reîntregire a familiei la Bucuresti.

    Documente necesare
    I. de la persoana din Marea Britanie
    1) pasaport cu viza valabila (viza de business de trei ani sau rezidenta permanenta)
    2) scrisoarea de la Home Office care sa ateste valabilitatea vizei
    3) extrase de cont (bank statements) pe ultimele sase luni de la contul personal si eventual si de la cel de business, daca exista; prin acestea se va demonstra ca sunt intrari si o balanta din care sa se poata întretine sotul/sotia/copilul (se pot trimite extrase de cont si pe o perioada mai lunga, iar balanta de pe ultimul extras de cont, desi ajuta daca este consistenta, nu este chiar atât de importanta – mult mai vitale sunt intrarile regulate de bani)
    4) contractul de închiriere al casei (tenancy agreement) si o scrisoare de la proprietar (landlord) sau agentia de închiriere (estate agency) prin care respectivii sa confirme
    faptul ca sunt de acord ca sotul/sotia/copilul sa se alature chiriasului si ca este loc în casa si pentru ei (atentie, este dreptul legal al oricarui sot / oricarei sotii sa locuiasca alaturi de partenerul sau, iar proprietarul nu se poate împotrivi acestui lucru, desi ar putea avea pretentii financiare)
    5) bill-uri recente, platite (din seria council tax, gaz, electricitate, apa, telefon fix)
    6) dovada ca National Insurance Contributions Class 2 sunt platite la zi (este vorba de cele £2.10/sapt – ar trebui sa aveti iesiri de £8.40 sau £10.50 pe luna din cont, catre NICO D/D sau bill platit trimestrial)
    7) contabilitatea – bilant contabil pe ultima perioada facut de un contabil certificat, copie dupa ultimul tax return (închiderea de an financiar), corespondenta cu Inland Revenue care sa ateste nivelul profitului net si faptul ca taxele sunt platite la zi (scrisoarea denumita Statement of Account)
    Cool scrisori de recomandare / referinte de la clienti / companii
    9. CIS25 vouchere pentru cei care lucreaza în constructii
    10. invoice book (chitantier) – mai merge si fara
    11. Public Liability Insurance policy – optional (daca exista, nu o cumparati doar pentru aplicatia pentru viza de dependenta
    12. alte documente, daca sunt, care sa confirme statutul de self-employment, activitatea desfasurata, potentialul de câstig


    II. De la sot / sotie si copil
    1. pasapoartele valabile
    2. câte doua fotografii tip pasaport
    3. ceva evidenta care sa arate activitatea sotului / sotiei în câmpul muncii – carte de munca etc.
    4. diploma de studii superioare, daca exista
    5. extras de cont, în care sa fie macar o suma de £500 pentru a arata ca exista fonduri macar pentru a acoperi transportul catre Marea Britanie si eventual câteva zile de sedere pe cont propriu aici
    6. certificatul de nastere al copilului
    7. certificatul de casatorie
    8. cazierul judiciar al sotului / sotiei
    9. cazierul fiscal, adica adeverinta de la sectia financiar – administrativa locala, care sa ateste ca nu sunt datorii în taxe catre stat
    10. documente care sa ateste faptul ca mariajul nu a fost facut din interes, în cazul în care casatoria este recenta (fotografii cu cei doi înainte de casatorie, în cât mai multe ipostaze, dovezi de sedere împreuna, la aceeasi adresa, cont de economii deschis pe ambele nume, evidenta telefoanelor / scrisorilor / e-mail-urilor dintre cei doi, recomandari de la cunoscuti si orice alta dovada la îndemâna); atentie, în cazul casatoriilor recente, aceste dovezi pot fi decisive pentru aplicatia de dependenta; nu este necesar sa aduceti câte-un document din fiecare categorie listata mai sus

    Cum mentionam, acesta este doar un ghid. Pentru a fi siguri ca nu gresiti, nu strica niciodata sa apelati la un avocat specializat în acest domeniu.

      Acum este: Joi Oct 19, 2017 7:09 am